OverMarianne

OverMarianne

Marianne Dewispelaere
Marianne DewispelaereTraumatherapeut
Creatief therapeut

Over Marianne

Ik ben Marianne en volgde de opleiding dramatherapie aan de Hogeschool Arnhem – Nijmegen. Wat mij vooral aantrok in deze opleiding/job is dat problemen waar je tegenaan loopt op een andere manier belicht/onderzocht worden, zodat je sneller inzicht krijgt in patronen en vlugger tot jouw gevoel komt. Hierdoor worden de dieperliggende oorzaken van jouw problematiek sneller zichtbaar.

Als creatief therapeut gebruik ik, naast de verbale kant van de therapie, een tal van werkvormen waaronder familie-opstellingen, stoelentechniek, beeldend werk, schrijfoefeningen, verbeeldingsoefeningen en rollenspel.

Ik heb ervaring met verschillende doelgroepen zoals mensen met een trauma, een verslaving, angsten, een depressie, een stemmingsstoornis… Omdat elke persoon anders is, is ook elk traject een individueel pad. Daarom volg ik ook regelmatig bijscholingen, om mijn werkvormen en theorie te blijven verruimen.

Doorheen de jaren heb ik mij verdiept in traumaverwerking, Innerlijk Kindwerk, Voice Dialogue en relatieverslaving.

In aanmaak

GETUIGENISSEN

Als ik Marianne 20 jaar geleden was tegen gekomen was ik nu niet alles kwijt geraakt. Door een enorm gevoel van onmacht en verdriet wat onophoudend aanhield, verlies ik alles wat mij dierbaar is.

Na een strijd van twee een half jaar kwam ik Marianne tegen. Onmiddellijk  voelde ik me op mijn gemak en vooral voelde ik me gehoord! Iets wat nog niemand verder bij mij bereikt had. Hierdoor voelde ik me veilig genoeg om haar de sleutel te geven tot een “deur die nooit open mocht”. Doch stond hij door het overlijden van een paar familieleden op een gevaarlijke kier. De pijn kwam en het grote familiegeheim zat op de loer mij kapot te maken.

Zij wist het kleine meisje in mij eindelijk te doen spreken. Door haar viel alles op zijn plaats, mijn overbeschermdheid over mijn kindjes, mijn onwaardig gevoel, de angsten en pijn. Door haar kreeg ik terug mijn gevoel van eigenwaarde en vooral dat het allemaal nooit mijn schuld is geweest wat er met mij is gebeurd. Door haar heeft dit kleine meisje nu een stem en weet ze dat ze meer dan de moeite waard is! Door haar heb ik het een plek leren geven waardoor ik nu kan leren ze te vergeven!

Nu kan ik terug moeder zijn van mijn kindjes zonder ze met mijn angsten uit mijn eigen jeugd te belasten. Het kleine meisje en ik zijn nu terug 1 en samen zijn we sterk en in staat om het leven terug op te bouwen.

Dank je wel Marianne
For giving me back my life

Helena
Ik ben reeds geruime tijd patiënt bij Marianne voor mijn verslavingsproblematiek. Dit is mijn eerste keer bij een dramatherapeut en ik moet eerlijk zeggen dat de sessies met haar mij een heel andere manier van leven geven. Ze heeft me terug levenslust gegeven. Ze laat me connecteren met mijn innerlijke gevoelens waarvan ik zo bang was. Zij heeft mij op een korte tijd heel veel over mezelf geleerd en nu weet ik wie ik ben en wie ik wil zijn.

Marianne heeft de eigenschap dat ze heel goed kan aanvoelen wat er in u omgaat en dat werkt heel ontwapenend. Hierdoor zijn er geen barrières en voel je jezelf vrij om over alles te praten waarmee je zit. Op een heel veilige manier werkt ze naar de kern van uw gevoelens en gaandeweg geeft ze je inzichten die je zelf niet had. De methodes kunnen variëren aan de hand van wat jij nodig hebt om tot dit inzicht te komen: tekenen, muziek, rollenspel, visuele verbeelding,…

Je voelt dat ze er echt is en bekommerd is om u en u echt wil helpen. Dat maakt haar een fantastische thérapeute in mijn ogen.
Lee

Als ik terugblik op ongeveer een jaar geleden dan lijkt er wel erg veel veranderd te zijn in mijn leven, vooral in mij als persoon.
Ik heb geleerd om in mijzelf te kijken, ik heb geleerd mezelf graag te zien, ik heb geleerd dat rouw er mag zijn, dat verdriet er mag zijn, dat vreugde om de onnozelste dingen een best grappig kunnen zijn.In al die voorgaande jaren, dat ik regelmatig een therapeut bezocht, is er nooit iemand in geslaagd om mij zo diep in mezelf te laten kijken als Marianne.
Ik heb nooit zoveel gehuild, maar ook gelachen als op de sessies met Marianne. De sessies, die naar mijn gevoel altijd veel te kort waren maar wellicht, zelfs al zouden ze weken of maanden duren, het zou nooit voldoende zijn, het zou nooit beginnen te vervelen, ik zou er nooit genoeg van krijgen. De honger naar een gesprek met Marianne zal altijd blijven.
Wat ik ook zo frappant vond aan de sessies met Marianne, of dat je je kon vinden in de opdracht ja dan neen, zij zorgde er op een heel discrete manier, zeker niet dwingend, maar wel met de volle overtuiging dat je eraan zou beginnen, dat het nuttig was en het resultaat je veel dichter bij je innerlijke ik bracht. Hoe Marianne een groepssessie, met jong en oud, man en vrouw, in beweging kon brengen op zoek naar eigen breekpunten, naar eigen hoogtes en laagten om samen een weg te vinden naar een gulden middenweg tussen twee mijlpalen, wat voor mij altijd een ongelooflijk gevoel van opluchting betekende.  Het gevoel dat je er niet alleen voor staat, dat ieder onderwerp op iedereen toepasbaar is maar voor eenieder anders zal ingevuld worden en toch een gemeengoed is. Hoe jij, Marianne, deze gelijkende prikkels bij iedereen, in een zo gedifferentieerde groep, kan modereren en één maken vind ik nog altijd een raadsel maar zeker geweldig.

Ik heb alvast erg genoten van de tijd die ik gekregen heb met jou en denk hier nog steeds met een blij en dankbaar gevoel op terug. De tranen hebben nooit zo kunnen vloeien als in de sofa met alleen jou in de kamer maar de opluchting, de vrijheid die ik nadien voelde gaven mij telkens weer de energie om er weer tegenaan te gaan en te vechten voor mezelf, een gebroken moeder die er wil staan voor zichzelf en haar omgeving.

Met een open blik kijk ik op die geweldige tijd terug, dank je Marianne voor je oprechte en professionele hulp in mindere tijden.

Big distance hug,

Marijke
Een goede therapeut vinden kan soms een hele klus zijn. Succesvolle therapie hangt nl. af van de werkalliantie. Aangezien ik zelf psychotherapeut ben ligt mijn lat dus enigszins hoog.
Ik kreeg Marianne als dramatherapeut ’toegewezen’ wat mij aanvankelijk angstig maakte. Ik had niet zelf die ohhhh zo belangrijke keuze gehad. Gelukkig was er toch snel de essentiële ‘klik’, alsook comfort en veiligheid.
Tijdens het prille begin van het transformatieproces voelde ik dat mijn aandacht vooral naar anderen ging om maar geen contact te moeten maken met mijn eigen innerlijke onrust. Ik ontdekte langzaamaan een enorme blessure op bestaansrecht die me het gevoel gaf voor heel mijn ‘zijn’ te moeten knokken.
Marianne liet me contact maken met die dieperliggende pijn. Via beeldend en dramatiserend werk verkreeg ik inzichten in persoonlijke kwetsuren maar ook in persoonlijke kwaliteiten waardoor vertrouwen, kracht en haalbare doelen dichterbij mochten komen.
Na afronding van de therapie heb ik mijn innerlijk pad nog verder te bewandelen. De vele beelden en visualisaties … als heldere herinneringen, zijn daarbij nog steeds helpend.
Dankjewel Marianne 💟
Lieveke
Lieveke

Marianne heeft mij tijdens de therapieën erg veel geleerd.
Het belangrijkste is dat ik terug heb leren vertrouwen in iemand en dat iemand ook echt te vertrouwen is. Dat, hoe dan ook wat je vertelt of hoe je je voelt, er iemand is en blijft en je niet veroordeeld. In tegendeel, ze geeft mij telkens het gevoel dat ik helemaal ok ben zoals ik ben.
Vanuit haar heb ik ook geleerd om stapjes te maken om ook andere mensen te durven vertrouwen.
Ik heb samen met haar mogen leren dat ik ok ben zoals ik ben en dat ik, mijn verleden en mijn gevoelens er mogen zijn. Samen met haar leer ik mijn gevoelens stapje per stapje te herkennen en te erkennen. En durf ik ze beetje bij beetje te uiten.

Ik heb geleerd dat ik niet mijn trauma’s ben, hetgeen ik altijd wel dacht en voelde,  maar dat ik ook een persoon ben met nog zo veel andere mooie en sterke dingen in mezelf.

Ik heb geleerd om liever te zijn naar mezelf toe en om hoe dan ook goed te zorgen voor mezelf.  Dat had nog nooit iemand mij geleerd. Nu probeer ik dat elke dag te doen. Ik probeer stapje per stapje lief te zijn voor mezelf en zorg te dragen voor mezelf. Marianne heeft mij het gevoel gegeven dat ik niet raar ben, dat ik geen alien ben. Dat het helemaal normaal is dat ik mezelf soms zo gedraag of voel zoals ik doe. Dat mijn trauma’s uit het verleden gemaakt hebben dat ik bepaalde overlevingsstrategieën ontwikkeld heb.  Die nu, in het huidige leven nog steeds ongewild aanspringen; juist om mij terug te beschermen; ook al is dit nu vaak niet meer nodig.
Ik heb samen met haar stilletjes aan meer inzicht in mijn verschillende “delen” in mezelf gekregen die nu en dan automatisch opspringen en dan het voortouw nemen. Ik heb mogen voelen dat wanneer deze deeltjes ook gehoord werden ik mezelf veiliger en rustiger kon voelen in mezelf. Ook leren luisteren en lief zijn toz van mijn innerlijke kind en ook gekwetste kind leer ik stapje per stapje.

Heel mijn leven ben ik er altijd, non stop, voor anderen geweest. Heb ik altijd gezorgd voor anderen. Nu leer ik zorg te dragen voor mezelf, nu leer ik samen met haar te luisteren naar mijn eigen gevoelens en mijn eigen lichaam. Nu leer ik er echt te zijn voor mezelf en te kijken naar wat ik nodig heb en niet wat anderen nodig hebben. Samen met haar leer ik niet dat anderen mijn beste vriendinnen zijn maar dat ik voor mezelf mijn beste vriendin kan en mag zijn.

Marianne is een lieve, warme, kordate, oprechte en echte persoon. Haar persoonlijkheid straalt ze ook altijd uit tijdens de sessies. Ik heb altijd het gevoel dat ze haar werk niet alleen vanuit haar hoofd doet maar; het aller belangrijkste; dat ze werkt vanuit haar hart. En dat alleen al te voelen is telkens helend voor mij.

Anoniem